20.03.2023

משקיע כשיר: מה זה בכלל, איך להיות כזה ואיך זה קשור לנדל"ן?

הזדמנויות השקעה לכשירים - על מה יש להקפיד

"הזדמנות פז עבור משקיע כשיר!" – ראיתם פעם מודעה כזאת ושאלתם את עצמכם על מה בכלל מדובר? אל דאגה, הכנו לכם מדריך מקיף מעודכן לשנת 2023, שגם יסביר למשקיעים המוגדרים ככשירים – כיצד אורצ'רד יכולה לסייע להם בעולם הנדל"ן בארה"ב?

פרסומים לא מעטים בעולם ההשקעות – בין אם זה בנדל"ן, בהון, בבורסה או במיזמים – מאזכרים את המושג "משקיע כשיר (או מסווג)".

למשל – "הזדמנות חד-פעמית להשקעה בנכס בדרום ספרד – עבור משקיעים כשירים". ובכן, מי הם אותם לקוחות כשירים, מה מכניס אותם להגדרה זו, למה זה חשוב שהם יהיו כשירים כדי להשקיע ומה תנאי סף הכניסה למועדון האקסקלוסיבי.

 

משקיע כשיר – הגדרה

לעתים נדמה שהמושג נמצא בקטגוריה של "דברים שמעולם לא העזת לשאול". מי שאי פעם שוטט קצת באתרי השקעות שונים יודע שהמונח שגור מאוד, ולכן רבים לא שואלים מה משמעותו, מחשש להיחשב "לא מבינים".

לא עוד! במאמר זה נעסוק בסטטוס המיוחד ונבין כיצד היותו של אדם מוגדר "כשיר" משפיעה על המהלכים שהוא יכול ולא יכול לעשות בכל הנוגע להשקעות, ומה מגייסי ההון יכולים להציע למשקיעים אלה, שהם אינם יכולים להציע לאחרים.

בואו נצא לדרך, וננסה לעשות את זה הכי פשוט שאפשר. אז ככה – משקיע כשיר, במילים פשוטות, הוא מי שיש לו נכסים גבוהים באופן יחסי.

בעבר, חוק ניירות ערך נקב בשני תנאים להיותו של אדם כ"כשיר" – נכסים גבוהים כאמור, וכן היותו של המשקיע פעיל בשוק ההון ובעל השכלה או ניסיון רב בתחום ההשקעות. מאז ההגדרות השתנו, וב-2016 נקבע כי כל שצריך כדי להיחשב לקוח כשיר הוא היקף נכסים גבוה. 

כיצד מודדים האם היקף הנכסים של אדם מסוים הוא גבוה באופן יחסי? החוק מפרט את התנאים הספציפיים למדידה הזאת. היא מורכבת, למעשה, משלושה "מבחנים" שהגדירה רשות ניירות ערך – אדם שעובר בהצלחה אחד מהמבחנים הללו, הוא משקיע כשיר. כתנאי מקדים, המשקיע חייב להיות יחיד או תאגיד הנמצא בבעלות מלאה של יחיד. 

  1. מבחן שווי הנכסים – לפי מבחן זה, על שווי הנכסים הנזילים שנמצאים בבעלות המשקיע להיות יותר מ-8 מיליון שקל. נכסים נזילים, לדברי רשות ני"ע, הם  מזומנים, פיקדונות ונכסים פיננסיים הזמינים למשקיע.
  2. מבחן גובה ההכנסה – לפי מבחן זה, הכנסתו השנתית של המשקיע בכל אחת מהשנתיים שקדמו לביצוע המבחן היתה יותר מ-1.2 מיליון שקל, או לחלופין, הכנסתו השנתית של התא המשפחתי אליו משתייך המשקיע היתה 1.8 מיליון שקל.
  3. מבחן משולב – במסלול זה ניתן לחשב הכנסה ונכסים יחד, באופן הזה: בבעלות המשקיע נכסים נזילים בסך 5 מיליון שקל, וכן הכנסה אישית שנתית בסך 600 אלף שקל; או הכנסה משפחתית שנתית בסך 900 אלף שקל בשנתיים האחרונות.

חשוב לזכור: הסכומים משתנים מפעם לפעם בהתאם למדד המחירים, ושווה לבדוק באתר רשות ני"ע מה הם המספרים העדכניים ביותר.

    Let your money work.

    השאר פרטים ונחזור אלייך לשיחת ייעוץ ללא התחייבות.

     

    מה יכול לעשות המשקיע המסווג שאחרים לא יכולים?

    את העמידה בתנאים הללו יוכיח המשקיע במועד הצטרפות להשקעה כלשהי, על ידי הצגת אישור מרו"ח או עו"ד, או על ידי הצגת מלוא המסמכים המוכיחים את עמידתו באחד המבחנים. 

    רשות ניירות ערך בעצם אומרת שאותם משקיעים הם מחוכמים, ויכולים להגן על עצמם מסכנות פיננסיות הכרוכות בהשקעות הון.

    מה יכולים לעשות משקיעים כשירים שאחרים לא יכולים? משקיע כשיר יכול להיחשף לפרטי ההשקעה הכוללים מידע פיננסי כולל, נתונים על תשואות עבר וצפי לתשואות עתידיות – נתונים שאסור, לפי חוק ניירות ערך, לחשוף בפני משקיעים אחרים. ישנן השקעות שמלכתחילה פתוחות עבור כשירים בלבד. 

    הגדרה בארה"ב – Accredited Investor

    מעולה, הבנו מהו לקוח כשיר לפי הגדרת רשות ניירות ערך הישראלית. גם הרשויות בארה"ב מגדירות משקיעים כשירים (Accredited investors) – אלה הם מי שמורשים להשקיע בניירות ערך שאינם רשומים ברשות ניירות ערך האמריקאית (SEC). כדי להיות משקיע כשיר בארה"ב, אדם או ישות עסקית חייבים לעמוד בהנחיות הכנסה ושווי נקי מסוימות, ממש כמו בישראל. 

    רשות ניירות ערך האמריקאית דורשת עמידה במבחן גובה נכסים – לפיו למשקיע יש סך נכסים של לפחות מיליון דולר, מבלי לכלול את ערך בית המגורים של המשקיע.

    לחלופין, דורשת הרשות עמידה במבחן הכנסה – הכנסה שנתית של 200 אלף דולר פחות בשנתיים האחרונות, או 300 אלף דולר בשנה עבור תא משפחתי. כאמור, התנאים אינם מאוד שונים ביחס לתנאים בישראל. 

    גם בארה"ב סטטוס ייחודי זה יפתח דלתות לאותו המשקיע שהינן סגורות בפני אחרים. המשקיע יוכל להיחשף לאותם נתונים שאינם חשופים ליתר השחקנים בשוק, ולבצע פעולות השקעה שאינן מוגנות על ידי SEC. 

    יתרונות בעולם השקעות נדלן בחו"ל

    אז הבנו שמשקיעים מסווגים הם אדונים לעצמם בכל הנוגע לתיק ההשקעות שלהם, לסיכונים שהם בוחרים לקחת ולמסלולי ההשקעה שאליהם הם נכנסים.

    אחד ממסלולי ההשקעה האלה יכול להיות נדל"ן, ולעתים קרובות אכן נמצא בתיקי ההשקעות של המשקיעים הללו בבעלות – ישירה או דרך קרן – על נדל"ן. מדוע? משקיעים מחוכמים נוהגים לגוון את תיק ההשקעות שלהם. כך, משקיע שמחזיק הון רב במניות או במיזם מסוים, יעשה בחוכמה אם יפזר את יתר ההון בתחומים שאינם נושקים לאלה שבהם הוא כבר מושקע.

    וכאן נכנס לסיפור הנדל"ן, ובמיוחד הנדל"ן בארה"ב, שהוא מגזר יציב שחווה עליות באופן עקבי (כמאמר הקלישאה, כולם צריכים מקום לגור בו). מסיבה זו, נדל"ן הוא תיבול מושלם לתיק ההשקעות של משקיעים מנוסים. אורצ'רד עובדת עם משקיעים כשירים בדיוק למטרה זו, ומתגאה ביכולתה לחשוף את אותם משקיעים להזדמנויות מצוינות בארה"ב. 

    הסיבה שבגינה אורצ'רד מתאימה למשקיעים מחוכמים היא שהחברה מפעילה מסלולי השקעה התפורים למידותיו של כל לקוח בהתאמה אישית.

    אין פה סל של בתים שכבר נקנו וממתינים למשקיע, אלא מערך שלם שפועל לצד הרוכש באיתור נכס מתאים, ותפירת העסקה למידותיו המדויקות של כל משקיע. לכן מודל העבודה של אורצ'רד מתאים במיוחד ללקוחות כשירים.

    צרו איתנו קשר לקבלת הצעה מותאמת אישית להשקעה בנדלן בארה"ב עבורכם >>

    מדריכים חשובים למשקיעים בתחום:

    בכלכלות רבות בעולם קיימת קטגוריה של משקיעים מנוסים ו/או אמידים, שלגביהם תקפים כללים מעט שונים מבחינת חוקי הון ופיננסים.

    ראשית, ההגדרה הישראלית למשקיע כשיר – שנחקקה לראשונה בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, התשנ"ה-1995 ועודכנה לאחרונה בתיקון לחוק ב-2016.

    משקיע כשיר יכולים להיות אדם פרטי או חברה, שעומדים באחד מהתנאים הבאים:

    • שווי נכסים גבוה – הנכסים הנזילים שמחזיק המשקיע שווים לפחות 8.1 מיליון שקל.
    • הכנסה גבוהה – ההכנסה של היחיד או החברה היא 1.2 מיליון שקל בשנה ומעלה, או 1.8 מיליון שקל במקרה של זוג נשוי.
    • נכסים והכנסה – התיקון לחוק מ-2016 איפשר למשקיע כשיר להיבחן בשני התנאים ביחד, כך: נכסים נזילים בשווי של 5 מיליון שקל לפחות, לצד הכנסה של 600 אלף שקל בשנה, או 900 אלף שקל בשנה לזוג נשוי.

    הכללים האלה נועדו כדי לוודא שלמשקיע יש מספיק יציבות כלכלית כדי להיחשף להשקעות שאינן בפיקוח רגולטור כמו רשות שוק ההון, למשל.

    מה הכוונה? חברה שמגייסת כסף בבורסה באמצעות הנפקת מניות, חייבת להוציא דיווחים ציבוריים על כל ענייניה הפיננסים, ועוד טרם ההנפקה להוציא תשקיף פיננסי לעיון הציבור.

    משקיע כשיר יכול להשתתף בהנפקה פרטית, או בשלבים מוקדמים יותר של הנפקה ציבורית למשל (הנפקה מוסדית); הוא יכול להיחשף לצפי לתשואות, דבר שאסור לפרסם לציבור הרחב; והוא יכול לקבל ייעוץ השקעות גם ממי שאינו יועץ מורשה.

    בנוסף, קיימת הגבלה על מי שמשווק השקעה ללא תהליך תשקיף ציבורי – שלפיה אסור לו לחשוף את פרטי ההשקעה ליותר מ-35 אנשים, שבמקרה זה נקראים "ניצעים".

    המטרה היא להגן על הציבור שאינו מנוסה בהשקעות מפני הבטחות ללא כיסוי, ולכן הוא מגביל את יכולתו של משווק השקעה או מוצר פיננסי לפרסם מידע שלא עבר רגולציה. החוק הזה לא תקף לגבי משקיעים כשירים, כי הוא רואה אותם כאנשים או גופים בעלי אמידות פיננסית יציבה מספיק. לכן ניתן לחשוף משקיעים כשירים להשקעות ללא תשקיף גם מעבר ל-35 הניצעים.

    למי שמתעניינים בהשקעה בנדל"ן או בתחומים אחרים בארה"ב, ירצה ודאי להבין מי מוגדר כמשקיע כשיר שם. משקיע כשיר נקרא באנגלית Accredited Investor.

    גם בארה"ב ישנן דלתות בעולם ההון שפתוחות רק בפני משקיעים כשירים.

    רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC) מגדירה את המשקיעים הללו כך: אדם או גוף בעל הכנסה שנתית של 200 אלף דולר ומעלה (או 300 אלף דולר למשפחה) במשך השנתיים החולפות ברציפות לפחות.

    אדם נחשב גם למשקיע כשיר אם שוויו נטו מסתכם ביותר ממיליון דולר, בנפרד או במשותף עם בן/בת זוגו. רשות ניירת ערך האמריקאית גם רואה באדם משקיע כשיר אם הוא שותף כללי, מנהל בכיר או דירקטור בחברה שמנפיקה את אותם ניירות הערך הלא רשומים.

    Let your money work

      Let your money work